Nieuws
Inschrijvingsformulier voor het ontvangen van onze Nieuwsbrief
Regelmatig wordt een nieuwsbrief opgesteld. Als u deze nieuwsbrief automatisch in uw mail wilt ontvangen dan kunt u zich hieronder inschrijven door uw emailadres in te vullen en te verzenden.
Als u de automatische inschrijving weer wilt intrekken dan kunt u dat doen door u uit te schrijven onderin de nieuwsbrief.
Onze studiereis 2024 een heerlijke dag uit.
De eerste bestemming die dag was Zeist
Zo, hou je dan maar even gedeisd
Achter een hek in zwart en goud
Stond een prachtig Slot, in stijl gebouwd
We zetten ons neer in de Orangerie
Op een mooi terras, vol nostalgie
Koffie en taart waren uitstekend
en voor een strakke prijs berekend
Toen kwam de tuin, in Engelse vorm
Kronkelende waterpartijen zijn de norm
Het geheel was werkelijk beeld-ig
De planten groeiden er allemaal weelderig
Het rode lint van truttige begoniaatjes
Zorgde voor veel stille hoeraatjes
We kunnen er alleen maar van dromen
Dat het hiervan in ons park ook eenmaal zal komen
Koninklijke beuken en eiken
Schitterend groen zover je kunt kijken
Zelfs een theater voor 1000 mensen
Werkelijk, meer kun je toch niet wensen?
Om half 1 ging de bus weer rolle
En ging nu de kant op van Zwolle
We stapten van de bus in de boot
Wel goed bukken, anders stoot je je hoofd
We voeren over het Zwarte Water
En hoorden de geschiedenis van heel vroeg en wat later
Het ging over poorten en muren
En wat de Zwollenaars allemaal hadden te verduren
Twisten met de Kampenaren
Ze vlogen elkaar graag in de haren
Verhalen over blauwvingers kregen we te horen
En we zagen de Peperbus, Zwolles bekendste toren
Na een uur kwamen we weer achter de geraniums vandaan
En zijn in groepjes de stad ingegaan
Allemaal gingen we aan de wandel
En scoorden terras, ijs of boekhandel
Toen werd het tijd voor ons laatste avontuur
Want onze magen gingen rammelen op den duur
Op naar Bregje in Oosterhout
De chauffeur reed geen enkele keer fout
Het terras daar was al halfgevuld
Dat vroeg dus vast wel even geduld
Maar de Brabantse dienstertjes wisten van wanten
En bezorgden veel lekkers aan hun klanten
We smulden er heerlijk van, daar onder de bomen
En zo is er aan deze mooie dag een einde gekomen!
Ada de Wolf
klik op foto's om te vergroten
Nieuwe penningmeester gevonden !!!
Dirk Visser, erelid van onze vereniging heeft het bestuur te kennen gegeven dat hij de vacature van penningmeester wil gaan vervullen. Uiteraard zijn wij daar heel erg blij mee, hij heeft jarenlang het penningmeesterschap van de vereniging vervult.
De extra georganiseerde Algemene Ledenvergadering van onze vereniging heeft op 6 augustus 2024 hem officieel benoemd in deze rol. In de komende maanden zal hij worden ingewerkt en zal hij de functie gaan overnemen van Andries van der Ent.
Verslag bezoek Arboretum Oudenbosch
Op 7 augustus zijn 14 leden van het Arboretum Munnike Park met carpoolen (duurzaam transport) naar de Botanische tuin Arboretum Oudenbosch gereden.
In het park zijn we heel veel verschillende en soms zeldzame bomen tegengekomen, plus veel struiken en bloemen. Een Johannesbroodboom waarvan de zaden een verdikkingsmiddel wordt gemaakt voor de voedingsindustrie. Maar wat nog meer bijzonder is dat de zaden precies 0.2 gram zwaar zijn. Vanwege dat nauwkeurige gewicht werden ze gebruikt voor het afwegen van het goud dat nodig was voor de gouden munten in de Romeinse tijd. Daarom is 1 karaat altijd 0.2 gram.
Voor ons, langs het grindpad, stond een grote treurbeuk en wat opviel was een heel dikke gebroken tak die op de grond lag. Maar de tak was nog bevestigd op de dikke stam. Met wat steun is hij op de grond in leven gebleven. Dus met bosbeheer en wat geduld is gelijk afzagen niet altijd nodig zoals je wel vaker ziet.
Opeens, tussen de bomen, merkten we een poort op. Er loopt een spoorlijn langs het park. Na de oorlog gingen de repatrianten uit Duitsland van de trein door de poort om gescreend te worden. Na vier dagen, als ze niet “fout” werden bevonden, mochten ze door "de poort van de vrijheid" lopen.
De gagelstruik werd gebruikt om bier te brouwen. De belasting was duur dus de bierbrouwerijen begonnen de hopplant te benutten.
Wij gingen naar een bloementuin en daar stond een hoge plant die kardoen heet, verwant is aan de artisjok en een vleesetende plant is. Door een geurende zoete stof komen de insecten het water tussen de bladen drinken, vervolgens worden ze verdoofd en verdrinken.
Het park staat vol met bomen. Een rij bomen stond scheef. Ze waren geënt, maar de hechting heeft te lang geduurd waardoor de bomen gingen wortelen boven de onderstam en niet de steun hadden die nodig was om recht te blijven.
Een formele vijver met waterlelies was sierlijk en doet denken aan Versaille. Een bezoek aan de schuur was nuttig om die te vergelijken met onze schuur. De gereedschappen waren schoon en geslepen.
Dit park heeft ook een decoratieve grot boven de grond maar we hebben geen vleermuizen te gezien.
Er stond zelfs een lindeboom met gaatjes in de bast. Wij vroegen ons af hoe de gaatjes zijn ontstaan. Het bleek dat de spechten die gaten maken om uit de boom sap te drinken die rijk is aan voedingstoffen en suikers.
De zaden van een doodsbeenderenboom, geroosterd, kunnen vermalen dienst doen als koffie zonder cafeïne, bijvoorbeeld tijdens de oorlog.
Tijdens onze wandeling konden we ook nog de bladeren van een Chinese mahonieboom proeven. Ze ruiken naar ui en zijn eetbaar, dus een aanwinst voor een voedselbos. Het hout, werd ons verteld, ruikt cederachtig en wordt gebruikt voor sigarendozen. Het is een mooie boom voor een arboretum.
Het bezoek aan het Oudenbosch arboretum was interessant, mede omdat het vroeger een klooster was. Daarom de basiliek ernaast, een kleine kopie van de basiliek die in Rome staat.
Rick Harrison
Een mooie middag in Oudenbosch
Mijn mooie middag begon op woensdag 7 mei om 13.00 uur. Toen reden we met de auto’s van collega vrijwilligers vanaf het parkeerterrein bij het Arboretum Munnke Park naar het Arboretum Oudenbosch, een voormalige kloostertuin.
In het arboretum kregen we een rondleiding waarbij we in twee groepen werden verdeeld. Ik zat in een groep met een gids van 80 jaar die enthousiast heel veel vertelde over het arboretum. En ook over de bomen en planten die daar staan.
Het was bij elkaar nog een vermoeiende wandeling, maar zeker wel de moeite waard.
De schuur die ze daar hebben, zo iets zou voor ons, qua grootte, ook wel een uitkomst zijn.
Al met al was het een interessante en leerzame woensdagmiddag. Zij die niet mee waren hebben wat gemist.
Hierbij wil ik de organisatoren, en de chauffeurs van de auto’s hartelijk bedanken voor de mooie middag. Wat mij betreft is zoiets voor herhaling vatbaar.
Nu ik toch aan het schrijven ben wil ik meteen Jopie in het zonnetje zetten. Zij verzorgd voor ons iedere week heerlijke koffie.
Chaim de Vries
Mijn eerste ALV
Woensdag 17 april was het dan zover. De Algemene Leden Vergadering van de VAMP. Voor mij de eerste keer. Ik ben namelijk niet zo thuis in het verenigingsleven. Dus ik ben eens gaan googelen op het fenomeen algemene ledenvergadering. Daar las ik het volgende: “De algemene ledenvergadering moet volgens de wet minimaal één keer per jaar bijeengeroepen worden en plaatsvinden. Op de ALV wordt het jaarverslag gepresenteerd; het bestuur legt dan verantwoording af”. En dat deed ons bestuur met verve. Het beleid van 2023 werd geëvalueerd en het beleid voor 2024 gepresenteerd. Al met al geen sinecure. Het bestuur is derhalve over het gevoerde beleid van harte decharge (volgens google een moeilijk woord waarmee de ALV zegt dat het bestuur haar werk goed gedaan heeft) verleend. Zo’n ledenvergadering is dus een belangrijke gebeurtenis. Vandaar de grote opkomst.
Enkele leden werden voor hun bijdrage in de bloemetjes gezet. Leny werd tot erelid benoemd. En er bleek zelfs een vrijwilliger te zijn die, als waardering voor de langdurige verdiensten van een collega, een koninklijke onderscheiding had aangevraagd. Dat noem ik nog eens een collega! De aanvraag werd gehonoreerd, maar de het beoogde lid in de orde van…….., vond dat, in al zijn bescheidenheid, nou weer net iets te koninklijk.
Helaas lukte het niet om tijdens de vergadering een nieuwe penningmeester te benoemen. Wie is geschikt en durft het aan? Hopelijk wordt deze functie weer snel ingevuld. Uiteindelijk meldde Jeanette zich voorzichtig voor de functie van secretaris. Chapeau Jeanette!
Na het formele deel was er gelegenheid tot gezellig samenzijn. Dit samenzijn werd door het bestuur genereus opgesierd met de heerlijkste snacks, en drankjes om het een en ander weg te spoelen.
Ik heb begrepen dat er voor de benoeming van een nieuwe penningmeester weer een ALV nodig is. Het ziet er dus naar uit dat we dit jaar nog minstens weer een algemene ledenvergadering hebben (zonder hapjes en drankjes).
Cees Steenhoven
Jubileumfeest
Het is zaterdag, 20 april 2024, 15.00 uur.
Van alle kanten druppelen groepjes mensen het Weetpunt binnen. Rustige mensen, feestelijk gekleed, hoofdzakelijk 65-plussers, met uitzondering van een aantal jongeren en zelfs een meisje onder de 10. Er is een verjaardag te vieren! Deze keer niet van één van de vrijwilligers, zoals regelmatig voorkomt op dinsdag onder de koffie. Nee, nu is het park zelf jarig, het is 35 jaar geworden. Vandaar al die gasten en na een tijdje de toespraken om dit feest ook met woorden te omschrijven. Weer een gedenkwaardige dag voor ons Arboretum!
Het feest is goed voorbereid : al maanden blijven leden van de feestcommissie regelmatig op dinsdag na de koffie zitten voor geheim overleg in het Weetpunt. En vandaag kunnen we dan eindelijk het resultaat van deze besprekingen zien en beleven :
-
Het Weetpunt is tijdelijk uitgebreid met een groep degelijke, gemeubileerde “tent-huisjes”. Heel handig met zo’n grote groep gasten en het wisselvallige weer.
-
De gemeente geeft ons een jubileumcadeau in de vorm van een extra zitbank : het mooie, stoere exemplaar wordt na de opening onthuld.
-
Er is een heuse puzzeltocht in en over het park georganiseerd met een groot aantal vragen, die ons behoedt voor een te passieve middag.
-
We worden getrakteerd op een heerlijke, Indonesische maaltijd en prachtig opgemaakte salades.
Kortom : er is flink uitgepakt om ons als vrijwilligers een gedenkwaardige en gezellige middag te bieden. Onze hartelijke dank aan de feestcommissie voor dit festijn!
Bovendien worden we niet met lege handen naar huis gestuurd : er is een keur aan jonge plantjes waaruit we een keuze kunnen maken om thuis verder te genieten. En we krijgen er nog een mooi linnen tasje bij met opdruk van Arboretum en Stichting.
Ada de Wolf
Expositie 35 jaar Weetpunt
Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van de Vereniging Arboretum Munnike Park en de Stichting Natuur & Landschap – Zwijndrechtse Waard is er een EXPO ingericht.
We kijken terug naar de start van het Munnike Park, de bouw van het Natuur & Milieu Educatie gebouw ’t Weetpunt en de oprichting van SN&L-ZW.
De aandacht richt zich in de 1ste plaats op de vrijwilligers, die zich al jaren met hun ziel en zaligheid inzetten voor het park en voor de Natuur & Milieu Educatie.
In de 2de plaats, maar zeker niet de laatste, op de werkzaamheden die daar verband mee houden. Om dat werk te doen, moet je wel van doorzetten, van volhouden weten.
De EXPO ‘sinds 1989’ is te bekijken vanaf zondag 21 april ’24 tot en met november ‘24 tijdens de openingstijden van ’t Weetpunt, woensdag, zaterdag en zondag 13.00 – 16.00.
Behalve de EXPO zijn er filmpjes die een en ander nog meer toelichten. Komt dat zien!
Natuurleerpad
Dit is de strook grond langs de Devel vanaf het Vrijwilligerspad tot de duiker bij de Munnikensteeg. Dit stuk van het Arboretum wordt met passie onderhouden door Ria van Dijl. Zij schrijft over deze speciale strook grond het volgende :
Bij de aanleg van het park is deze strook o.a. bedoeld voor natuuractiviteiten van het IVN. Daar is door hen niet veel gebruik van gemaakt omdat de afstand vaak te ver gevonden werd en er teveel brandnetels stonden. Tegenwoordig wordt er regelmatig gemaaid en daardoor worden brandnetels en bramen onderdrukt en hebben we mooie grasvelden.
Er zijn wat kleine stukken die begroeid zijn met oude bomen en diverse struiken. Bij het allereerste stuk bij de kleine paddenpoel is in 2017 een es omgevallen en die is op verzoek blijven liggen. Een paar jaar later is er een wilg omgevallen die evenwijdig langs het pad ligt. Bij het vergaan van bomen komen er paddenstoelen op de stam, op de es elfenbankjes en op de wilg tonderzwammen. Ook is er een levende wilg waar nu zwavelzwammen op groeien ( zie foto). Zwavelzwammen zijn eetbaar!
In dit stuk, tussen die wilg en de grauwe abeel, staan verscheidene wilde planten zoals lievevrouwebedstro, daslook, Italiaanse aronskelk en judaspenning. Sommige planten zijn zo uit de natuur, anderen komen uit het park of uit tuinen waar ze te groot waren geworden. De struiken die in de rand staan bij dit stuk waren overtollig uit het park en creëren zo een mooie afscheiding voor de planten. De kinderen uit de buurt zijn dit stuk als speelplek gaan gebruiken en daarbij sneuvelen nogal wat planten en delen van struiken. Dit is wel een dilemma : spelen en natuur gaan niet altijd samen. Voor wandelaars en hondenbezitters is het een mooi pad langs de Devel. Aan de overzijde ligt een eilandje in de Devel waar af en toe een IJsvogel nestelt in een omgevallen boom.
Er zijn twee paddenpoelen, die aangelegd zijn voor amfibieën. De grote paddenpoel is bereikbaar over een houtsnipper pad vanaf het fietspad; er is een vlonder gelegd zodat er overheen gelopen kan worden. Er staat veel riet, gele lis en kattenstaart. De kleine paddenpoel is een stukje moeras geworden door het spel van de kinderen. In de praktijk dienen de poelen vooral als een mooi landschap- en speelelement; de plaats blijkt niet geschikt te zijn voor amfibieën.
Bij de wensboom is enige jaren geleden een gedeelte omgeploegd en daarna is er een bloemenweide ingezaaid. Het vergde toch veel onderhoud en het jaar daarna is er wat bij gezaaid en nu is er al enige tijd niets aan gedaan en hebben de brandnetels het over genomen. De wormenbak van het IVN bevatte alleen wormen als er voor de activiteit een doosje wormen los gelaten werd.
Bij de insectenflat is vorig najaar een opening in het riet gemaakt onder de wilg, zodat de Devel zichtbaar en bereikbaar werd. Maar het is erg moeilijk om dit gedeelte open te houden. Wel ligt bij de wilg een hoop afval van riet en plantenresten, waarin dieren die
dichtbij of in het water leven, kunnen overwinteren. Jaren geleden lag er in de Devel in deze hoek een vlonder zodat je bij het water kon komen.
Tegenover het parkeerterrein ligt een deel van het pad, wat verwaarloosd was. Nu wordt geprobeerd ook daar weer doorgangen en paadjes te maken, liefst bedekt met houtsnippers.
Ria van Dijl
Foto galerij van het park
klik op een foto om te vergroten, zet muis op de foto voor tekst