Nieuws

 

 

Vernielingen

Van vrijdag 9 juli op zaterdag10 juli zijn een aantal vandalen bezig geweest op de parkeerplaats van ons mooie park. Er lag een lege alcoholfles die waarschijnlijk de oorzaak was van de vernielingen, aan gruzelementen.

Het insecten hotel, wat onlangs is gerenoveerd, heeft het moeten ontgelden. Het dak was bedekt met sedum planten maar die lagen nu op de grond. Ook zijn er een aantal groene afdeklatten  vanaf gesloopt.

Alle rommel is door een vrijwilliger opgeruimd maar het insecten hotel moet weer worden gemaakt.

 

De parkeerplaats zou wat meer aandacht moeten krijgen van de gemeente zodat er van te voren kan worden ingegrepen.

 

 

 

 

 

Het was weer feest.

 

Op dinsdag 18 mei was het dan weer zo ver. We hadden er al zo lang op gewacht en dachten dat het niet meer ging lukken maar net zoals vorig jaar ging het toch gebeuren.

Waar hebben we het hier over ?

 

Het beplanten van de eenjarigen border.

 

Normaal, als er geen corona heerst gaan we met enkele vrijwilligers naar Florensis, daar heeft men een aantal trays staan met hele kleine plantjes de zogenaamde pluggen.

Deze worden met de nodige voorzichtigheid één voor één uit de tray gehaald en in een opkweekpotje gestoken. Dit heet verspenen.

Als je het ziet lijkt het niet zo veel want de pluggen zitten heel dicht op elkaar maar als ze zijn bevrijd uit hun kleine behuizing en zijn gestopt in een groter potje zijn het er meestal zo’n 4000. Vervolgens neemt Florensis de kleine plantjes dan onder zijn hoede en na enkele weken zijn ze groot genoeg om te worden gepoot in de eenjarige border voor het gebouw in het park.

 

Maar helaas ook dit jaar kon dit niet doorgaan, de corona is nog niet voorbij. Maar Florensis heeft ons, net als vorig jaar, weer verrast: zij hebben de planten zelf opgekweekt.

Op dinsdag 18 mei arriveerden de planten in het park. De vrijwilligers waren er speciaal vroeg voor opgestaan zodat de klus diezelfde morgen kon worden geklaard.

Met vereende krachten werden de planten in de borders uitgezet en daarna in de grond gepoot.

Het resultaat is weer als vanouds een mooi en fleurig geheel.

Dank aan Florensis B.V. voor de mooie planten en dank aan alle vrijwilligers die hebben meegeholpen om de borders te verfraaien.

 

We hopen dat de bezoekers van ons mooie park zullen genieten van de kleurenpracht, wij als vrijwilligers doen dat in ieder geval. 

 

 

                                                    klik op een foto voor een vergroting

 

 

 

Omgewaaide oude boom

 

Dinsdag 4 mei j.l. is het bij de paddenpoel flink tekeer gegaan. De bomen daar zijn van een respectabele leeftijd en bij windkracht 7 hebben zij het zwaar te verduren.

Eén exemplaar kraakte hevig en wat werd verwacht gebeurde.

Met veel gekraak ging hij om en belandde in het water van de Devel.

Bijgaande foto’s geven een duidelijk beeld van wat er is overgebleven van deze oude boom.

 

                                                                       klik op een foto voor een vergroting

 

 

Inschrijvingsformulier voor het ontvangen van onze Nieuwsbrief

 

Regelmatig wordt een nieuwsbrief opgesteld. Als u deze nieuwsbrief automatisch in uw mail wilt ontvangen dan kunt u zich hieronder inschrijven door uw emailadres in te vullen en te verzenden.

Als u de automatische inschrijving weer wilt intrekken dan kunt u dat doen door u uit te schrijven onderin de nieuwsbrief. 

IMG_2513.JPG
IMG_2521.JPG
IMG_2522.JPG
IMG_2524.JPG
border arboretum 2021 1.jpg
border arboretum 2021 2.jpg
vernieling 1.jpg
vernieling 2.jpg

Dank voor uw belangstelling!

Arboretum Munnike Park, het mooiste park in Zwijndrecht.

 

Langs de Munnikensteeg, verscholen achter een groene wal van bomen en struiken, vindt u een groene oase van rust. Een mooi wandelgebied waar veel mensen genieten van al het moois wat er te vinden is.

 

Na 30 jaar een volwassen park

 

Arboretum Munnike park, veel mensen vragen zich af wat is een Arboretum, dit woord is afgeleid van het latijnse woord ‘Arbor’ wat boom betekent. Een Arboretum is een bomenverzameling in een park. Ons park is aangelegd met het doel om de bezoekers te tonen hoe gevarieerd en samenhangend flora kan zijn. In het Munnike Park staan meer dan 200  verschillende soorten bomen.

De naam Munnike Park is afkomstig van de monniken die hier 600 jaar geleden in het klooster Eemstein leefden. Op een steenworp afstand van het park, recht tegenover de rotonde van de Lindeweg staat al meer dan 800 jaar de Tilia Auropaea ‘ Koningslinde ‘ ook wel gerechtslinde genoemd. Onder de Linde werd door de Germanen rechtgesproken en vergaderd.

In de afgelopen tijd is getracht de nieuwe rechtopgaande jonge stam, die naast de oude stam omhoog schiet, ruimte te geven zodat hij weer uit kan groeien tot een volwaardige boom.

 

Kom genieten in het Arboretum Munnike Park in Zwijndrecht.

Verder een foto galerij uit het park

foto Jan Schot
foto Jan Schot

foto Jan Schot
foto Jan Schot

zwarte zuilbeuk
zwarte zuilbeuk

foto Jan Schot
foto Jan Schot

1/11

 klik op een foto voor een vergroting