Nieuws

 

Inschrijvingsformulier voor het ontvangen van onze Nieuwsbrief
 

Regelmatig wordt een nieuwsbrief opgesteld. Als u deze nieuwsbrief automatisch in uw mail wilt ontvangen dan kunt u zich hieronder inschrijven door uw emailadres in te vullen en te verzenden.

Als u de automatische inschrijving weer wilt intrekken dan kunt u dat doen door u uit te schrijven onderin de nieuwsbrief. 

Dank voor uw belangstelling!

Tree Tags

De gemeente Zwijndrecht heeft een bomenbeleidsplan opgesteld.

In het uitvoeringsprogramma van het integraal groenbeleid “ Groen Leeft “ is het opstellen van bomenbeleid als activiteit opgenomen.

In het kader “ Groen Leeft “ heeft de gemeente Zwijndrecht besloten bij een 16 tal bomen een Tree Tag te plaatsen.

 

De Tree Tag maakt het belang van de boom voor mens en omgeving zichtbaar.

Op meer dan 150 locaties verspreid door Nederland, België, Engeland en Zweden wordt met deze actie aandacht gevraagd voor het belang van bomen.

 

Op een fraai houten plaquette staan alle gegevens van de boom zoals de naam, herkomst, hoogte en stamdiameter.

Ook wordt vermeld hoeveel CO2 er aan de lucht wordt onttrokken, de productie van zuurstof en de opname van regenwater.

 

Op dinsdagmorgen 23 november was het zo ver. De medewerkers van groenbeheer waren al vroeg begonnen om de paal, waarop het bord gemonteerd moest worden, te plaatsen.

Om 9.00 uur arriveerde de wethouder  Leefomgeving, wonen, klimaat en energie mevr. Jacqueline van Dongen en de directeur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid dhr. Ronald Visser.

 

Onder toeziend oog van de vrijwilligers van het Arboretum Munnike Park monteerde de wethouder vakkundig de Tree Tag.

montage tree tag.jpg

Na deze officiële handeling vertelde de wethouder dat zij onder de indruk was van het park dat het er zo geweldig bij ligt en complimenteerde zij de vrijwilligers met hun enthousiasme en inzet om dit park te onderhouden.

 

Dhr. Ronald Visser was niet voor niets mee gekomen. Ook hij merkte op dat het park er fantastisch bij ligt en gaf ook aan dat het kleurenspel van de bomen een lust voor het oog is.

Hij was niet met lege handen gekomen, want hij overhandigde de wethouder een cheque  van

€ 750,00.

 

Mevr. van Dongen dankte hem voor dit mooie cadeau en gaf de cheque meteen door aan Jan Beerentemfel, de voorzitter van de vereniging.

Zij gaf aan dat dit een mooie investering is om het park te voorzien van b.v. een nieuwe boom.

De voorzitter op zijn beurt was blij verrast en beloofde dat er naar een speciale boom zal worden gezocht die past in het park

Bomen cheque.jpg

Zoals gezegd worden er in Zwijndrecht 16 Tree tags geplaatst en voor wie dat leuk vindt kan tijdens een wandeling de bomen aanschouwen.

Zij staan op de volgende locaties.

locatie Tree Tags.jpg

Studiedag zaterdag 18 september 2021

 

Zaterdagmorgen kwamen onze vrijwilligers naar het parkeerterrein van het Develpark waar de bus al stond te wachten om ons die dag naar de verschillende locaties te brengen.

 

Deze studiereis was zoals altijd gericht op een groene beleving. Dit keer was het hoogtepunt van deze dag  de Floriade in Almere.

De Floriade wordt geopend op 14 april en zal duren tot 9 oktober 2022.

We waren dus eerder dan de officiële opening van volgend jaar en daarom was de leus “Zie de Floriade groeien” 

 

Officieel heet dit evenement : Floriade Preview.

 

Na een kleine discussie over de mondkapjes, die in de bus verplicht zijn, werden deze zoals dat hoort opgezet. We willen daar geen discussie over voeren omdat we allen gezond willen blijven.

In een uur en tien minuten bracht de chauffeur ons naar het parkeerterrein van de Floriade. Vandaar was het een kleine vijftien minuten lopen naar de ontvangstplek.

 

Je kan ook met de boot naar het Floriade terrein komen. Je vaart dan vanuit Almere centrum over het Weerwater naar de aanlegsteiger. Het Weerwater heet zo omdat het eerst water was daarna land en nu weer water, De naam Weerwater is dus erg toepasselijk.

 

We werden ontvangen door Jaap Smit, dendroloog en lid van het greenteam.

Dit was voor ons een bekende omdat hij in het verleden een cursus had gegeven in het Informatiecentrum ‘t Weetpunt.

 

Hij vertelde dat we een uniek kijkje kregen achter de schermen van het 60 hectare grote terrein. De Floriade is op dit moment nog volop in aanbouw en niet alle paden zijn verhard. Er staan op het terrein machines en kranen die het zware werk verrichten. Om die reden was het noodzakelijk dat we ons moesten beschermen met een helm en laarzen met stalen neuzen. Voor de zichtbaarheid moesten we ook een oranje vestje dragen.

In een container stonden de laarzen opgesteld met achterop de maat. Wie de maataanduiding er op had geschreven was ons niet bekend maar de meeste laarzen waren erg ruim. Je had het gevoel als een kleinduimpje met zevenmijlslaarzen te lopen. Het was in ieder geval een vermakelijk gezicht zoals wij waren uitgedost.

 

Het terrein is ingedeeld in grote vierkante vakken waarop 40 landen hun paviljoens mogen neerzetten.  Er staat al een breed scala aan bomen, bloemen, planten en later komen daar nog het fruit en de groenten bij.

 

In het geheel wordt ook een 4 hectare groot Arboretum gerealiseerd.

Dit Arboretum vormt de groene structuur van de expo en van de stadswijk Hortus die na de expo op dit terrein verrijst.

Het is namelijk de bedoeling dat na de expo het terrein gereed wordt gemaakt voor bebouwing. Er zullen daar dan 4000 huizen worden gebouwd. Op het terrein is reeds in aanbouw een toren van 43,5 mtr hoog. Deze toren wordt versierd met een groot panoramisch gevelkunstwerk van glazen platen. Op de glazen platen zijn 1800 beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken verwerkt en geprint op deze platen. Deze prints weerspiegelen straks de volledige bomen-,planten- en bloemen collectie.

In het Arboretum zijn recent aangeplant enkele zwarte dennen en populieren, ook worden er kastanjebomen, Japanse ceder bomen en kleine gombomen ( Eucalyptus ) geplant.

 

Op het terrein zijn alle bestaande bomen gespaard, de aanplant van de nieuwe bomen is volgens een speciaal plan opgezet. Men is volgens de plattegrond bovenaan begonnen met de letter A. Alle bomen met de letter A zijn daar geplant en hebben op de plattegrond de kleur geel gekregen. Volgende vak heeft de letter B gekregen en daar zijn alle bomen met een B geplant en heeft de kleur blauw gekregen. Zo is men doorgegaan en in het laatste vak zijn de bomen met de letter Z gekomen met de kleur olijfgroen.

 

Geheel onder de indruk van alles wat er al is gerealiseerd en wat er nog moet gebeuren zijn we in de kabelbaan gestapt om te zien hoe het er van bovenaf uitziet.

Geruisloos zwevend over de in aanbouw zijnde Floriade en de snelweg A6 die je kruist kom je weer terug bij het beginpunt en dan realiseer je jezelf dat het er volgend jaar heel anders uit zal zien.

 

Alle laarzen en helmen werden ingeleverd waarna we terug zijn gelopen naar de bus die ons naar Kasteel De Haar heeft gebracht.

 

Het kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het middeleeuwse huis de Haar is waarschijnlijk in de loop van de 13e eeuw gesticht. In 1391 werd het voor het eerst in geschriften vermeld. In 1482 is het kasteel verwoest tijdens de twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht.

Daarna is het weer opgebouwd en kreeg het zijn kenmerkende vijfhoekige vorm.

 

Het Park rondom het kasteel is 55 hectare groot. In het parkbos en de voormalige menagerie is het aangenaam wandelen. Er is ook een groot doolhof, een hertenkamp, picknickweide en vijverpartijen.  De geometrische tuinen zoals de rozentuin en de Romeinse tuin zorgen voor een aangename geur-,vorm-, en kleursensatie.

 

Na het bezoek aan het kasteel hadden we trek in een kopje koffie. Dit hebben we gedronken in ‘t Wapen van Haarzuylen.

Deze herberg met raadzaal werd gebouwd in opdracht van de baron naar ontwerp van architect van Straaten en J. Cuypers. De laatste was ook verantwoordelijk voor de bouw van het huidige kasteel de Haar.

Het dorp Haarzuilens is in de middeleeuwen ontstaan en telt zo’n 25 huizen met riet- en pannen gedekte daken.

 

Na de koffie zijn we weer richting Zwijndrecht gereden. Aangekomen bij restaurant Develpaviljoen hebben we een smakelijke maaltijd genuttigd.

Voor het dessert heeft de voorzitter Leny bedankt voor de uitstekende organisatie en heeft hij haar een kleine attentie overhandigd.

 

Zoals altijd is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Er werd afscheid genomen en een ieder ging huiswaarts.

 

Als vrijwilligers kijken we terug op een geslaagde dag.

Studiereis 2021.jpg

Klik op foto voor vergroting

De 4 seizoenen in het Arboretum Munnike Park

aboreteum 4 jaargetijden.jpg

Klik op foto voor vergroting

Klik op foto voor vergroting

 

Deze foto werd ons aangereikt door Martijn van Dijk.

Hij heeft het park gefotografeerd in de lente, zomer, herfst en winter.

Op een mooie manier heeft hij de 4 seizoenen in één foto gevangen zodat er een fraai overzicht ontstaat.

 

Martin dank voor de foto.

 

Wilt u ook genieten van het mooie park kom dan eens langs en maak de wandeling door het Arboretum met behulp van onze folder: "Wandelen door het Arboretum Munnike Park". 

 

Gratis verkrijgbaar in het informatiecentrum op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag.

 

Of kom langs op dinsdag- of zaterdagmorgen als de vrijwilligers in het park aan het werk zijn.

 

Arboretum Munnike Park, het mooiste park in Zwijndrecht.

 

Langs de Munnikensteeg, verscholen achter een groene wal van bomen en struiken, vindt u een groene oase van rust. Een mooi wandelgebied waar veel mensen genieten van al het moois wat er te vinden is.

 

Na 30 jaar een volwassen park

 

Arboretum Munnike park, veel mensen vragen zich af wat is een Arboretum, dit woord is afgeleid van het latijnse woord ‘Arbor’ wat boom betekent. Een Arboretum is een bomenverzameling in een park. Ons park is aangelegd met het doel om de bezoekers te tonen hoe gevarieerd en samenhangend flora kan zijn. In het Munnike Park staan meer dan 200  verschillende soorten bomen.

De naam Munnike Park is afkomstig van de monniken die hier 600 jaar geleden in het klooster Eemstein leefden. Op een steenworp afstand van het park, recht tegenover de rotonde van de Lindeweg staat al meer dan 800 jaar de Tilia Auropaea ‘ Koningslinde ‘ ook wel gerechtslinde genoemd. Onder de Linde werd door de Germanen rechtgesproken en vergaderd.

In de afgelopen tijd is getracht de nieuwe rechtopgaande jonge stam, die naast de oude stam omhoog schiet, ruimte te geven zodat hij weer uit kan groeien tot een volwaardige boom.

 

Kom genieten in het Arboretum Munnike Park in Zwijndrecht.

foto Jan Schot
foto Jan Schot

press to zoom
Foto Jan Schot
Foto Jan Schot

press to zoom
foto Jan Schot
foto Jan Schot

press to zoom
foto Jan Schot
foto Jan Schot

press to zoom
1/11

Een foto galerij uit het park, klik op foto voor vergroting