Nieuws
Inschrijvingsformulier voor het ontvangen van onze Nieuwsbrief
Regelmatig wordt een nieuwsbrief opgesteld. Als u deze nieuwsbrief automatisch in uw mail wilt ontvangen dan kunt u zich hieronder inschrijven door uw emailadres in te vullen en te verzenden.
​
Als u de automatische inschrijving weer wilt intrekken dan kunt u dat doen door u uit te schrijven onderin de nieuwsbrief.
​
Algemene Ledenvergadering 2025
Op 16 april hebben we weer onze Algemene Ledenvergadering gehouden. De opkomst was groot, 31 leden waren aanwezig en 8 leden hadden aangegeven dat ze verhinderd waren.
Het belangrijkste in deze vergadering is natuurlijk om samen als bestuur en leden terug te kijken naar alle activiteiten en de financiën van het afgelopen jaar. Goedkeuring voor het bestuur is daarbij heel belangrijk.
Voor het hele verslag verwijs ik uiteraard naar de notulen, maar belangrijk is dat de ALV heeft ingestemd met het gevoerde beleid. Even voor alle duidelijkheid de notulen zijn uiteraard alleen beschikbaar voor de leden en bestuur van VAMP.
​
We hebben kort stil gestaan bij de plannen voor 2025. Het belangrijkste daarvan is natuurlijk al uitgevoerd, het inrichten van een nieuw rosarium, de aanleg van een wadi en natuurlijk niet te vergeten de bouw van de extra schuur. De kosten voor dit alles zijn dermate hoog dat we niet veel extra dingen nog kunnen doen voor 2025, naast natuurlijk de reguliere uitgaven die gewoon doorgaan.
Op deze avond werd afscheid genomen van Andries als bestuurslid van de VAMP. Jarenlang is hij secretaris geweest van onze vereniging en de laatste 2 jaar daarnaast ook nog penningmeester. Andries dank je wel voor je jarenlange inzet. We hopen je nog lang als vrijwilliger in onze vereniging te zien.
Na het formele gedeelte werd de avond afgesloten met een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. De sfeer was uitstekend en dat moeten we als vereniging ook behouden, want gezelligheid daar doen we het ook voor.
Arie van Loon
​
​
Mijn volgende ALV
​
Op woensdag 16 april 2025 was het weer zover, de jaarlijks wettelijk verplichte ledenvergadering. Een nuttig fenomeen. De leden van een vereniging krijgen dan eindelijk de kans om het verenigingsbestuur is even de mantel uit te vegen. Bij de VAMP gebeurt dat niet. Dat is niet nodig omdat het bestuur het buitengewoon goed doet. Het hele jaar door hebben wij in hoge mate ons best gedaan om het bestuur op een grove misstap te betrappen, maar weer…….niets kunnen ontdekken. Heel teleurstellend…., maar we kunnen er mee leven. Zelfs de kascommissie kwam tot de conclusie dat alles in orde is.
Het bestuur was met een nieuwe secretaris en een nieuwe penningmeester voltallig aanwezig. Voor de nieuwe penningmeester is de materie, omdat hij ook, ooit, de oude penningmeester was, gesneden koek. Zelfs zodanig dat uit de begroting blijkt dat de nieuwe, nog aan te planten, rozen van ons (de vrijwilligers) zijn. Chapeau Dirk!
​
Van Andries werd afscheid genomen, althans van Andries in zijn functie van secretaris/penningmeester. Hij blijft gelukkig nog wel vrijwilliger (hieruit blijkt wederom dat het Arboretum een verslavende werking heeft; ter geruststelling er zijn geen medicijnen voor). Dirk hield een korte speech waarmee hij Andries bedankte en daarbij nog wat hilarische herinneringen uit het verleden ophaalde. Zo schijnt de kas boekhoudkundig ooit kloppend (uiteraard) geweest te zijn, terwijl er in de praktijk, zoals ik begreep, schrik niet, een dubbeltje te veel was. Dit dubbeltje werd keurig en creatief ingelijst door Dirk aan Andries overhandigd. Het was te merken dat het ophalen van deze oude herinneringen de beide heren goed deed. Ze beleefden deze ludieke gebeurtenis weer opnieuw. Dat is het voordeel van ouder worden denk ik dan maar.
​
Op verzoek van onze voorzitter werd er door de leden stevig nagedacht over ideeën voor het komende jaar. De schok om meteen aan het denken gezet te worden was zo groot, dat er een situatie ontstond van “nou mensen niet allemaal tegelijk”. Maar “dat is logisch” zou Johan Cruiff gezegd hebben. Goeie ideeën hebben bedenktijd nodig. Toch kwam er na enige tijd een voorstel om de jonge aanplant op een efficiënte manier te bewateren (misschien iets voor de heren?); een voorstel voor rondleidingen en een voorstel voor het volgen van een snoeicursus.
​
De rest van de avond verliep zo als het hoort: hapje, drankje, praatje, gezelligheid.
​
Met dank aan het bestuur.
Met een knipoog geschreven,
​
Cees Steenhoven
De Groene Doe & Ontdekdag in het Weetpunt
Met subsidie van de Stichting Maatschappelijk Betrokkenheid Zwijndrecht werd het mede mogelijk om een leuke Groene Doe en Ontdekdag te bedenken.
​
Op zaterdag 14 juni 2025 werd dus de 1e Groene Doe & Ontdekdag bij het Weetpunt georganiseerd, wat de bedenkers heel spannend vonden want hoe zou de dag verlopen en komen er bezoekers? Met hulp van diverse vrijwilligers werden de tenten opgezet de tafels gereed gemaakt voor alle deelnemers. Zoals op de foto’s te zien een heel gezellig resultaat.
Het was ook een hele leuke dag die goed werd bezocht door veel kinderen met ouders, opa’s en oma’s.
Er was veel om te ontdekken in ons Arboretum zoals een bloemenwandeling, werken
met houtsnippers en park cleanup.
De Flora en Fauna werkgroep van de Hooge Nesse en het Arboretum Munnikepark
waren er met een informatiestand en ook de imkers lieten van alles zien en ook de
spinners waren ook druk bezig met spinnen.
De gemeente was er met het NK tegelwippen en Groei & Bloei met informatie over
de vereniging.
Er was een PowerPointpresentatie over de Sofiapolder en bij het naaldvilten kon je
zelf iets vilten of leuke dingen kopen. Zaadbommetjes maken en waterdiertjes
ontdekken was ook heel populair en uiteraard ontbrak ook het springkussen niet.
Voor de dorstige kelen was er in Weetpunt gratis koffie/thee/limonade.
​
Wij als bedenkers Hennie, Attie, Geno, Jeanette en Metha kijken terug op een zeer
geslaagde dag die vast een vervolg zal krijgen.
​



Renovatie rosarium Arboretum Munnike Park en aanleg WADI
Bezoekers van ons arboretum hebben de afgelopen zomer kunnen constateren dat veel rozen in het rosarium niet meer bloeien zoals je dat in een rosarium mag verwachten. Daarom heeft het bestuur van de vereniging besloten dat er een grote renovatie nodig is. Het rosarium is in 1995 aangelegd, een deel van de huidige rozen in het rosarium stammen nog uit die tijd. Het is dus niet verwonderlijk dat er nu echt iets moet gaan gebeuren. En dat gaan we in 2025 doen!
In overleg met een adviseur is vastgesteld dat de huidige binnencirkel, geheel vernieuwd moeten worden. Alle rozenstruiken zijn al verwijderd en binnenkort wordt gestart met het afgraven van ongeveer 25 centimeter grond. Daarna wordt een nieuwe kleilaag aangebracht van zo’n 30 – 35 centimeter en zal gemengd worden met de onderlaag. Rozen groeien het beste op kleigrond vandaar dit besluit. Omdat het gaat over een grote hoeveelheid klei is besloten om deze te winnen in ons eigen arboretum, nu weten we zeker dat we de juiste klei hebben.
We hebben al jaren problemen op diverse gazons dat het water niet goed wordt verwerkt in de ondergrond. Ongelijkmatige bovengrond en storende lagen direct onder de toplaag in combinatie met zware kleigrond veroorzaakt verslemping. In het verleden zijn maatregelen toegepast middels de aanleg van drainage welke zijn aangevuld met zand met een grove fractie (grote korrels), maar ook deze slempen na verloop van tijd weer dicht. Als oplossing hebben we bedacht dat de aanleg van een WADI een mogelijkheid zou zijn om het probleem aan te pakken.
Een WADI ( Water Afvoer Door Infiltratie ) is niets anders dan een verdiept waterdoorlatend deel in het park. De bovengrond wordt verwijderd, de ondergrond wordt doorgespit en er ontstaat een grote brede groene greppel waar het hemelwater in de grond kan wegzakken; we kunnen dit nog stimuleren door een drainage buis naar de vijver aan te leggen.
De afwerking kan plaatsvinden met gewoon gras of met een bloemenmengsel wat zorgt voor een betere doorworteling van de bodem, verhoging van de bodemactiviteit, dus meer wormen, waardoor de bodem open blijft en het water gemakkelijker infiltreert. Bovendien trekken kruiden en bloemen ook bijen en vlinders aan wat bijdraagt aan de biodiversiteit.
De opdracht voor de werkzaamheden is inmiddels getekend, de uitvoering zal binnenkort gaan starten. Omdat nieuwe rozen beter in het najaar gepland kunnen worden is besloten om deze dan ook pas in het najaar te planten, het gaat om ca. 900 nieuwe rozenstruiken, een te groot risico voor verdroging als we die in het voorjaar planten. Voor een tijdelijke oplossing in de zomer zal worden gezorgd.
Het arboretum zal dus op deze plekken in de komende weken door de werkzaamheden wat minder makkelijk toegankelijk zijn.
Fotografen en bruidsparen, in het rosarium worden veel foto's gemaakt, alleen zal dat komende zomer even niet mogelijk zijn. Gelukkig hebben we nog veel meer moois in ons arboretum dat daarvoor gebruikt kan worden.
Arie van Loon, vz
Onze studiereis 2024 een heerlijke dag uit.
De eerste bestemming die dag was Zeist
Zo, hou je dan maar even gedeisd
Achter een hek in zwart en goud
Stond een prachtig Slot, in stijl gebouwd
We zetten ons neer in de Orangerie
Op een mooi terras, vol nostalgie
Koffie en taart waren uitstekend
en voor een strakke prijs berekend
Toen kwam de tuin, in Engelse vorm
Kronkelende waterpartijen zijn de norm
Het geheel was werkelijk beeld-ig
De planten groeiden er allemaal weelderig
Het rode lint van truttige begoniaatjes
Zorgde voor veel stille hoeraatjes
We kunnen er alleen maar van dromen
Dat het hiervan in ons park ook eenmaal zal komen
Koninklijke beuken en eiken
Schitterend groen zover je kunt kijken
Zelfs een theater voor 1000 mensen
Werkelijk, meer kun je toch niet wensen?


Om half 1 ging de bus weer rolle
En ging nu de kant op van Zwolle
We stapten van de bus in de boot
Wel goed bukken, anders stoot je je hoofd
We voeren over het Zwarte Water
En hoorden de geschiedenis van heel vroeg en wat later
Het ging over poorten en muren
En wat de Zwollenaars allemaal hadden te verduren
Twisten met de Kampenaren
Ze vlogen elkaar graag in de haren
Verhalen over blauwvingers kregen we te horen
En we zagen de Peperbus, Zwolles bekendste toren
Na een uur kwamen we weer achter de geraniums vandaan
En zijn in groepjes de stad ingegaan
Allemaal gingen we aan de wandel
En scoorden terras, ijs of boekhandel
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Toen werd het tijd voor ons laatste avontuur
Want onze magen gingen rammelen op den duur
Op naar Bregje in Oosterhout
De chauffeur reed geen enkele keer fout
Het terras daar was al halfgevuld
Dat vroeg dus vast wel even geduld
Maar de Brabantse dienstertjes wisten van wanten
En bezorgden veel lekkers aan hun klanten
We smulden er heerlijk van, daar onder de bomen
En zo is er aan deze mooie dag een einde gekomen!
​
Ada de Wolf



klik op foto's om te vergroten
Natuurleerpad
Dit is de strook grond langs de Devel vanaf het Vrijwilligerspad tot de duiker bij de Munnikensteeg. Dit stuk van het Arboretum wordt met passie onderhouden door Ria van Dijl. Zij schrijft over deze speciale strook grond het volgende :
Bij de aanleg van het park is deze strook o.a. bedoeld voor natuuractiviteiten van het IVN. Daar is door hen niet veel gebruik van gemaakt omdat de afstand vaak te ver gevonden werd en er teveel brandnetels stonden. Tegenwoordig wordt er regelmatig gemaaid en daardoor worden brandnetels en bramen onderdrukt en hebben we mooie grasvelden.
Er zijn wat kleine stukken die begroeid zijn met oude bomen en diverse struiken. Bij het allereerste stuk bij de kleine paddenpoel is in 2017 een es omgevallen en die is op verzoek blijven liggen. Een paar jaar later is er een wilg omgevallen die evenwijdig langs het pad ligt. Bij het vergaan van bomen komen er paddenstoelen op de stam, op de es elfenbankjes en op de wilg tonderzwammen. Ook is er een levende wilg waar nu zwavelzwammen op groeien ( zie foto). Zwavelzwammen zijn eetbaar!
In dit stuk, tussen die wilg en de grauwe abeel, staan verscheidene wilde planten zoals lievevrouwebedstro, daslook, Italiaanse aronskelk en judaspenning. Sommige planten zijn zo uit de natuur, anderen komen uit het park of uit tuinen waar ze te groot waren geworden. De struiken die in de rand staan bij dit stuk waren overtollig uit het park en creëren zo een mooie afscheiding voor de planten. De kinderen uit de buurt zijn dit stuk als speelplek gaan gebruiken en daarbij sneuvelen nogal wat planten en delen van struiken. Dit is wel een dilemma : spelen en natuur gaan niet altijd samen. Voor wandelaars en hondenbezitters is het een mooi pad langs de Devel. Aan de overzijde ligt een eilandje in de Devel waar af en toe een IJsvogel nestelt in een omgevallen boom.
Er zijn twee paddenpoelen, die aangelegd zijn voor amfibieën. De grote paddenpoel is bereikbaar over een houtsnipper pad vanaf het fietspad; er is een vlonder gelegd zodat er overheen gelopen kan worden. Er staat veel riet, gele lis en kattenstaart. De kleine paddenpoel is een stukje moeras geworden door het spel van de kinderen. In de praktijk dienen de poelen vooral als een mooi landschap- en speelelement; de plaats blijkt niet geschikt te zijn voor amfibieën.
Bij de wensboom is enige jaren geleden een gedeelte omgeploegd en daarna is er een bloemenweide ingezaaid. Het vergde toch veel onderhoud en het jaar daarna is er wat bij gezaaid en nu is er al enige tijd niets aan gedaan en hebben de brandnetels het over genomen. De wormenbak van het IVN bevatte alleen wormen als er voor de activiteit een doosje wormen los gelaten werd.
Bij de insectenflat is vorig najaar een opening in het riet gemaakt onder de wilg, zodat de Devel zichtbaar en bereikbaar werd. Maar het is erg moeilijk om dit gedeelte open te houden. Wel ligt bij de wilg een hoop afval van riet en plantenresten, waarin dieren die
dichtbij of in het water leven, kunnen overwinteren. Jaren geleden lag er in de Devel in deze hoek een vlonder zodat je bij het water kon komen.
Tegenover het parkeerterrein ligt een deel van het pad, wat verwaarloosd was. Nu wordt geprobeerd ook daar weer doorgangen en paadjes te maken, liefst bedekt met houtsnippers.
Ria van Dijl
​
​​

Foto galerij van het park
​
klik op een foto om te vergroten, zet muis op de foto voor tekst
​



