top of page

Maart    lentemaand

 

Werkzaamheden in de tuin

 

De geboortebloem van maart is de narcis, hij symboliseert wedergeboorte en nieuwe energie. Het is een bloem die staat voor optimisme, zelfvertrouwen en hoop.

  

Dakterras

Er zijn tuinliefhebbers met een tuin maar er zijn ook mensen die daar niet over beschikken. In veel gevallen hebben zij wel een balkon. Ook het balkon kan je vergroenen met de nodige planten.

Het verfraait je uitzicht vanaf je stoel of bank. En je maakt zo de groeiseizoenen visueel mee. Bovendien trekt groen en bloemen bijen en vlinders aan. Al is het maar met een paar potten of bakken.

 

Het balkon is natuurlijk geen beschutte tuin en je moet daarom kiezen voor planten die van nature aan zee groeien en de wind goed weerstaan, deze groeien vaak prima op een balkon. Ook droogte is voor dergelijke planten geen probleem, ze zijn met weinig tevreden.

 

Je hebt keuze uit diverse soorten zoals : 

Bieslook. Misschien denk je wat vreemd, maar bieslook doet het goed op je balkon. Extra voordeel is dat je het gelijk kan gebruiken bij het koken. Het wordt 30-40 cm hoog.

 

Vlakke kruisdistel.  Deze heeft een mooie blauwe kleur en na de bloei verloopt de blauwe kleur in andere tinnen. Het is een robuuste plant die je terug kan vinden in duinachtig gebied. Duinen hebben schrale grond maar daar heeft de distel geen problemen mee. Het is een vaste plant die elk jaar weer terugkomt.

 

Wolfsmelk. Deze bloeit al in maart - april. Je hebt er de hele zomer plezier van. Het is ook een uitstekende bijen- en vlindermagneet. In de winter blijft het blad aan de plant en ziet hij er nog steeds aardig uit. Ook heeft hij een bijzondere vorm. De latijnse naam van een bijzondere soort is       Euphorbia cyparissias Fens Ruby. dit is een roodachtige variant die net even anders is als de gewone soort. Er zijn nog veel meer soorten beschikbaar die het goed doen op het balkon, vraag het aan een specialist in het tuincentrum.

  

Aanplanten

Bladverliezende haagplanten zoals Liguster, beuk of haagbeuk kun je het best planten met kale wortels. Je kan dit nog doen tot half maart. Let op dat de wortels niet zijn uitgedroogd. Dompel de wortels voor het planten nog even in een emmer water. Graaf een sleuf en verbeter de grond met compost. Na het planten de grond aanvullen en goed vast trappen. Geef direct voldoende water.

 

Rozen snoeien

Theehybride rozen zijn grootbloemige rozen. Trosrozen zijn zomerbloeiers.

Ze bloeien op scheuten die in het voorjaar gevormd zijn. Maak eerst de grond vrij van blad en onkruid. Knip daarna alle dode hout helemaal weg.

Laat 3 tot 5 mooie twijgen, die het jaar ervoor gegroeid zijn, staan.

Snoei deze op 15 tot 20 centimeter boven een oog dat naar buiten is gericht.

 

Stamrozen hebben een onderstam. De roos die op de bovenkant van de stam is geoculeerd kan van verschillende rozen afkomstig zijn. Deze rozen moeten hetzelfde worden gesnoeid als die van de groep waarvan de roos afkomstig is.

  

Klimrozen. De doorbloeiende klimrozen bloeien het rijkst op lange eenjarige on vertakte twijgen. Tweejarige takken kunnen ook nog bloemen geven maar de zijtwijgen hierop moeten wel op 2 ogen worden gesnoeid. Driejarige takken  moeten zo laag mogelijk worden afgeknipt.

 

Geef nu de rozen organische- of speciale rozenmest.

  

Heesters snoeien.

Alle heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar gesnoeid ( als het niet vriest).

De vlinderstruik en Lavendel behoren tot de najaarsbloeiers.

De heesters die in het voorjaar bloeien worden na de bloei gesnoeid.

 

Alle hagen en heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterke groei is er dan uit. Haagplanten zoals Taxus, hulst en liguster hebben slapende knoppen. Als je die te ver terug knipt zal de struik er kaal uitzien. Wees niet ongerust want de struik zal na verloop van tijd weer uitlopen.

Een Skimmia mag je snoeien in mei of juni. Wacht hier dus nog even mee.   

 

Het gazon

Vanaf nu kan ook weer het gazon worden gemaaid, Het gras gaat al groeien vanaf 6 ͦ c.

Stel je maaier af op 4 cm en maai niet bij nat weer.

 

In de maand maart begint het genieten. Je krijgt een voorjaarsgevoel bij een lekker zonnetje en als je om je heen kijkt zie je dat alles gaat uitlopen.

Bedenk daarbij dat de zomer in aantocht is en dat we weer kunnen gaan genieten van een mooie tuin.

 

Veel tuinplezier,

 

Bas Illicum.

 

Weerspreuk.

Maartse buien die beduien, dat de zomer aan komt kruien.

bottom of page