top of page
Deze maand in de tuin

Oktober  wijnmaand
 

Na een zomer vol regen hoopten we op een mooie nazomer. We hebben geluk we genieten op het moment dat dit bericht wordt geschreven van een prachtig nazomerweer waarin we nog lekker kunnen genieten van het buitenleven. 

Het wordt wel steeds vroeger donker en de nachten worden kouder maar dat mag de pret niet drukken. De tuinverlichting geeft de tuin al vroeg in de avond een prachtige aanblik.

 

Fruitbomen

Heb je een fruitboom in je tuin? Dan is de kans groot dat je nu geniet van appels, pruimen of peren. In veel gevallen moet het fruit nog even narijpen op de fruitschaal. Maar je merkt snel genoeg wanneer je kan genieten van b.v. een sappige peer.

Als je nog geen fruit boom of struik in je tuin hebt is het nu de beste tijd om er een te planten. Je geniet dan in het voorjaar van de prachtige bloesem en volgende zomer kun je de vruchten plukken.

Als er geen plaats is voor een boom kun je ook kiezen voor een struik met kleinfruit. Dit zijn b.v. bramen, frambozen en rode bessen. Je kan ook kiezen voor lei fruit zoals druiven, doornloze bramen of frambozen.

De laatste kun je ook omhoog leiden langs een schutting of tegen een muur.

Zoek een zonnige plaats zoals een muur die in de zon staat. De warmte die de muur absorbeert straalt hij nog lang uit en daar profiteert de struik dankbaar van.  Let wel op bij het kopen dat de struik zelfbestuivend is. Sommige fruitsoorten hebben namelijk een partner struik nodig om vruchten te vormen.

 

Op 23 september eindigt de zomer en in oktober zitten we dus al in het begin van de herfst. De lamp gaat binnenshuis eerder aan en het wordt s’ avonds ook killer in huis.

In het begin van de herfst staan veel vaste planten er nog mooi bij, sommige kunnen nog tot in de winter blijven staan.

Verbena is een plant die nog lang bloeit en zorgt voor een mooie overgang tussen zomer en herfst. Ook asters en herfstanemonen staan nog in volle bloei.

Ook de Sedum en de siergrassen doen hun uiterste best om de tuin nog met hun kleur te verfraaien.

 

Blad in de tuin

De bomen gaan in ruste en laten hun blad van lieverlee vallen. Al dat blad dat van de bomen valt hoef je niet in de groene bak te gooien. Gooi het tussen je planten zodat het de bodem bedekt.

 

Allerlei kleine beestjes kunnen in de winter onder het blad overleven. Maak je een grote hoop met bladeren dan heb je kans dat er een egel komt die er zijn winterslaap gaat houden.

Het afgevallen blad zal langzaam verteren. Er komt zo voeding vrij voor je planten. Het blad is eigenlijk een perfecte bescherming voor je planten.

 

Wat je wel moet doen is het blad weghalen van je gazon anders verstikt het gras eronder en gaat het rotten. Ook van de wintergroene bodembedekkers moet het blad worden weggehaald. Als je dat niet doet krijgt de bodembedekker geen licht en zal hij afsterven.

 

Vaste planten scheuren

Heb je in je tuin een aantal kale plekken dan kan je die opvullen met planten uit je eigen tuin. Dit kan b.v. met geranium

Haal een stuk van de plant er uit en scheur hem in een aantal kleinere stukken en plant deze stukken dan weer terug op de kale plek. Zo krijg je meer geraniums in je tuin. Dit scheuren kan tot half oktober.

Zwakkere soorten zoals de herfstanemonen en siergrassen kun je het beste in het voorjaar scheuren.

 

Kalk strooien

Dit kun je doen in de nazomer. Schoffel de kalk na het strooien licht in. Kalk zorgt voor een goede structuur van de grond en heeft een gunstige invloed op de micro-organismen van de bodem.

 

Snoeien in oktober

Stamrozen met een zware kroon mogen deze maand tot de helft worden ingekort. Zo voorkom je dat er takken afbreken tijdens een najaarsstorm.

Belangrijk is om de uitgebloeide bloemen eruit te knippen.

De vlinderstruik (  Buddleia ) en kaasjeskruid ( Lavatera ) zijn planten met een klein wortelgestel. Omdat de planten zo hoog zijn is de kans dat ze los komen te staan in de grond als het waait. Je kan dit voorkomen door ze voor ⅓ tot de helft terug te snoeien. In het vroege voorjaar  ( eind maart-april ) worden deze planten geheel teruggesnoeid.

Klimrozen en stamrozen kun je nu snoeien.

 

Een aantal bomen kunnen bij het snoeien in het voorjaar gaan bloeden omdat de sapstroom dan extra sterk is. Daarom is het beter om soorten zoals de berk, esdoorn, haagbeuk, druif en walnoot nu te snoeien als dat nodig is. We noemen dit de ABC bomen. Acer - Betula en Carpinus.

Heb je toch een van bovenstaande soorten gesnoeid en loopt de sapstroom uit de wond ga dan niet aan de slag met duct tape of wondafdekmiddel of nog erger met een gasbrander om dit probleem te stoppen. Je maakt het alleen maar erger. Wacht rustig af en je zal zien, als de wond niet te groot is, dat de sapstroom na 1 of 2 dagen vanzelf ophoud.

 

Composthoop

Deze maand is een ideale tijd om je composthoop aan te spreken. Breng een laag van ongeveer 3 cm rijpe compost aan op een nieuwe border en spit dit door. Het resultaat is volgend jaar zeker merkbaar.

Ons arboretum op een zonnige ochtend in de herfst

In de herfst is het vaak druilerig en nat als onze vrijwillgers op dinsdagochtend aan de slag gaan om het park te onderhouden. Op dinsdag 18 oktober was het echt heel mooi in het park, veel vocht en veel licht van de opkomende zon. Onze vrijwillers Lenneke en Hanny maakten hier hele mooie opnames van.

Klik op de foto voor grotere foto's. 

herfst 2022 -1.jpg
herfst 2022-5.jpg
herfst 2022-3.jpg
herfst 2022-6.jpg
herfst 2022-8.jpg
herfst 2022-7.jpg

Herfst 2022

 

Na een hete en droge zomer fleurt alles weer op, na enkele forse regenbuien in september.

Veel schade is er niet in het park. Slechts een appelboom ( Malus) staat er helemaal bruin bij.

De jonge vervanger, al jaren geleden geplant, staat iets verder op met z’n rode appeltjes te pronken.

Bij het parkeerterrein valt de uitbundig bloeiende zeven zonenboom ( Heptacodium Miconoides) op.

Onder de grote magnoliaboom vallen de rose cyclaampjes op.

De grote blikvanger in de zon is de acacia ( Robinia pseudoacacia “Frisia” ) met z’n gele bladertooi.

De Gleditsia triacanthos heeft vorig jaar tijdens de storm een tak verloren en herstelt slecht.

Besloten is om hem te verwijderen. Een goede suggestie voor hergebruik van de mooie stam is welkom.

De op 10 mei geplante eenjarigen bloeien nog steeds uitbundig voor ’t Weetpunt.

Verder wandelend door het park zien we nog bloeiende vakken met rose sedums en blauwe kleine heesters: baardbloem (Caryopteris)

Overal oranje bessen van de vuurdoorn en een hoek bij het v.d.Ploegpad met bloeiende klimop (Hedera),  speciaal voor vogels, vlinders en bijen.

Geniet met volle teugen !

Leny Mars

bottom of page