Deze maand in de tuin

Juli    hooimaand of oogstmaand
 

Het is juli, hartje zomer en de bloemen kleuren prachtig en geuren lekker.  Juli is gemiddeld de warmste maand van het jaar en de planten en struiken hebben deze tijd dorst.

 

Als je water geeft is het verstandig om ‘s morgens vroeg of ‘s avonds te sproeien.

Als je overdag sproeit zal het water snel verdampen en heeft het weinig nut, dus is het ook nog eens zonde van je werk en het water.

Planten met een groot blad moet je extra water geven. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de wortels die er onder zitten.

 

Bemest je gazon maandelijks zodat je grasmat mooi blijft.

Doe dit bij voorkeur voor een regenbui zodat de mest goed kan inwerken in de bodem.

 

Rozen

Ze groeien op dit moment geweldig en je ziet ontelbare bloemen. In de zomermaanden kun je het best de uitgebloeide rozen afknippen.

Knip de uitgebloeide roos af tot boven het eerst blad met 5 blaadjes.

Op deze manier verleng je de bloei doordat de roos zich kan richten op nieuwe scheuten in plaats van het vormen van bottels.

Luizen op je rozen is vervelend, je ziet het aan de groene luisjes en de gekrulde blaadjes.

Je kunt met een harde straal van de tuinslang de luizen proberen weg te spuiten. Ander middel is om een mengsel te maken van spiritus en groene zeep.

Gebruik een oude handsprayer en spuit de roos daarmee in, meestal zijn de luizen dan binnen enkele dagen verdwenen. Zoniet dan nogmaals herhalen.

 

Snoeien

Je kunt de haagbeuk, berk en de Esdoorn nu snoeien als ze helemaal in blad staan.

Een beukenhaag of haagbeuk is een mooie groene tuinafscheiding.

Het verschil tussen de beukenhaag ( Fagus Sylvatica ) en de haagbeuk ( Carpinus Betulus ) is dat de beukenhaag zijn blad houdt in de winter en de haagbeuk zijn blad verliest.

De Fagus Sylvatica blijft overigens niet groen zijn bladeren verkleuren in de winter van groen naar bruin.

 

Esdoorn

De Japanse Esdoorn is een lust om naar te kijken. De prachtig gevormde bladeren en de veranderende kleuren door de seizoenen heen maakt de Japanse Esdoorn af.

De Acer palmatum is erg populair. Dit type Esdoorn blijft vrij compact.

Wil je een flinke boom hebben dan is de Acer Platanoides een goede keus die wordt wel 30 meter hoog.

 

Klimop 

Je kunt hem in bedwang houden door regelmatig te snoeien. Klimop of Hedera is een zelfhechtende snel groeiende  klimplant die zichzelf hecht. Je hoeft hem niet te ondersteunen. Hij klimt snel omhoog langs een muur of schutting. De klimop is wintergroen en zorgt daardoor het hele jaar voor kleur in de tuin. Als je hem door een metalen rek vlecht heb je in een paar weken een groene schutting. 

Wel regelmatig de uitlopers verwijderen zodat hij zijn  energie in de bestaande takken kan steken. Een bekende soort is de Hedera helix.

Als je niet zo lang kunt wachten is er ook een mogelijkheid om binnen een dag een groene schutting te creëren. Je koopt dan een kant en klare haag die door de kweker in een bak van 120 x 20 cm is opgekweekt. De hoogte van deze haag is 180 cm. Om de groene schutting overeind te houden is de Hedera door een metalen rek gevlochten. Zet 2 palen in de grond en plaats de kant en klare haag hiertussen. Plaats enkele bevestigingsbeugels om het geheel aan de palen te bevestigen en je hebt heel snel een groene haag.

 

De border

Het is nu echt zomer en alles groeit en bloeit. Ook de mooie Hydrangea Arborescens ook wel bekend als de Hortensia Annabelle.

Die staat in bloei met prachtige grote bloemschermen die wel een diameter van 25cm kunnen bereiken. Hij wordt ongeveer 120 - 140 cm hoog. Deze bloemen hebben beslist ondersteuning nodig want bij een flinke regenbui valt de Annabelle vaak uit elkaar.

Vrouwenmantel ( Alchemilla )

Dit is een gemakkelijke plant die het altijd doet. Als het heeft geregend zie je op de bladeren de regendruppels als parels op de bladeren liggen. Hij heeft een frisgroen blad en daaruit groeien de bloemstelen.

Op een bepaald moment worden de bloemstelen te zwaar en zullen ze ombuigen en plat gaan liggen.

Knip je na de langste dag ( 21 juli ) de vrouwenmantel af dan krijg je weer fris nieuw blad terug ook zal hij weer gaan bloeien.

Het is een rigoureus werkje maar je moet even doorzetten.  Knip de plant in zijn geheel tot 5 cm boven de grond af. Hij ziet er dan even niet meer uit maar je zal zien dat hij na een paar weken weer frisgroen blad geeft en hij gaat ook weer bloeien.

 

Het advies voor alle snoeiwerkzaamheden is niet snoeien bij temperaturen boven 30 graden Celsius of warmer.

  

Spreuk van de maand:

 

Met een zonnige dag en een vochtige nacht staat al wat bloeit in volle pracht.

Zomer 2022

 

Het arboretum Munnikepark staat er na stevige regenbuien fris en groen bij. Aan de uitlopers (loten) van enkele bomen zien we een groei van 50 cm.

Het meest opvallend zijn de nu bloeiende bomen en struiken.

Wandelend vanaf ’t Weetpunt zien we links vóór het bruggetje de tulpenboom met gele bloemen hoog in de boom. 

De brug over het water is begroeid met een overdaad aan witte roosjes.

Rechts staan twee hoge witte kornoeljes met een opvallend kleurverschil.

Ook de vele uiensoorten zijn aandachttrekkers.

Naast de gewone vlier kunnen we ook de peterselievlier en de sambucus nigra met zijn rose bloemen bewonderen.

Achter in het park staat zelfs een gele vlier. Allen zullen ze in de herfst vlierbessen geven, waar de vogels dol op zijn.

De vruchten van het krentenboompje worden nu al gegeten !

Bloeiende en bessen dragende struiken zijn er in het arboretum in verschillende soorten te zien.

Vooral de kornoelje familie krijgt veel aandacht in de border achter in het park.

De blikvanger voor ’t Weetpunt zijn de eenjarige planten. Verdeeld in diverse kleuren van de zelfde soort geven ze een beeld van de vele mogelijkheden. Opvallend zijn de verschillende blauwe nuances in het middenvak. Ook de twee grote vakken geel geven een beeld hoe er met kleur valt te spelen.

De struik en klimrozen staan in volle bloei in vele kleuren van koud wit tot warm rood. De klimmer Compassion ruikt heerlijk. In juni zien we vele lissen in het water.

Leny Mars

Arboretum 10.jpg
bloeiende cornussen