top of page

​​​

Mei,  bloeimaand 

 

Geboortesteen van mei is de  Smaragd. 

 

Deze prachtige groene edelsteen staat bekend om zijn associatie met groei, vernieuwing en welvaart. 

Ook wordt deze steen gezien als symbool van vruchtbaarheid, wijsheid en evenwicht. 

 

De steen staat ook voor macht, eeuwige jeugd en onsterfelijkheid. Hij stimuleert de liefde, inspiratie, openheid, oprechtheid, positiviteit en gevoel van eenheid. Smaragd zou ook voor beter zicht zorgen. 

 

 

Maand mei.

Dit is een van de fijnste maanden van het jaar. De natuur staat volop in bloei, de dagen zijn langer en de zon laat zich steeds vaker zien. De laatste dagen van april waren geweldig met aangename temperaturen en het begin van mei ziet er ook hoopvol uit. Het mooie weer nodigt uit tot lange wandelingen en fietstochten maar ook de tuin trekt onze aandacht. Mei brengt het voorjaar echt tot leven. 

 

Het onkruid heeft ook de smaak te pakken en doet zijn best om te concurreren met de vaste planten. 

 

Het zevenblad en heermoes steken overal in de tuin hun kopjes boven de aarde. 

Deze niet gewenste planten maken ondergronds een uitgebreid wortelgestel. 

Als je eraan trekt breekt het gegarandeerd af. Als je bijvoorbeeld met een riek de plant te lijf gaat, zal je vast een groot deel van de wortels weg kunnen halen. Maar als er maar één centimeter blijft zitten, komt het zeker weer terug. 

 

Heermoes groeit op een bodem met een mineralentekort zoals silicium. 

Voeg dit toe aan de bodem en de heermoes zal zichtbaar verminderen. 

Ook lavameel strooien kan helpen. Mocht je geen lavameel vinden, dan kun je ook kalium en fosfor strooien. 

  

In de laatste week van april hadden we een zeer welkom buitje. De grond was kurkdroog en een beetje regenwater was zeer welkom. Wat ik merkte in mijn tuin waren een aantal naakt slakken. Deze dieren kunnen in de tuin een behoorlijke ravage aanrichten. 

  

Zijn slakken goed of slecht ? 

Het zijn uitstekende opruimers, dus veel soorten zijn erg nuttig, maar als het er te veel zijn en ze eten jouw planten op, dan is het tijd om actie te ondernemen. 

Gebruik in ieder geval geen slakkenkorrels, want slakken worden gegeten door andere dieren zoals egels, en je wilt voorkomen dat deze dieren doodgaan aan het gif. 

 

In mei kunnen we warme dagen verwachten, de vaste planten groeien nu snel. Er kan nog wel verplant worden, soms is het nodig om de tuin te sproeien. 

Het is nu tijd om de eenjarige en de zomerbollen naar buiten te halen. 

Omdat de kans op nachtvorst halverwege mei ( ijsheiligen, 15 mei ) steeds kleiner wordt, kan je een aanvang maken met de nieuwe planten. 

Laat gevoelige jonge plantjes langzaam wennen aan de buitentemperatuur en het felle zonlicht. 

Het wennen aan de buitenlucht noemen we afharden. Na ongeveer een week zijn de planten sterk genoeg om definitief buiten te blijven. 

  

Snoeien 

 Vanaf eind april begin mei kunnen de meeste hagen, zoals conifeer, beuk, haagbeuk, buxes, hulst, taxus en liguster gesnoeid worden. Snoei op een bewolkte dag zodat de snoeiwonden beter genezen. 

 

Perkrozen en rozen op stam mogen nu tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. 

Halverwege mei is de Rododendron uitgebloeid, knip de uitgebloeide bloemen bij een rozet van bladeren af, zodat de plant goed terug kan groeien. 

 

Knip ook de uitgebloeide bloemstengels van de kerstroos weg ( Helleborus ) zodat hij er weer fris uitziet. 

 

Het gazon 

Zoals veel andere planten heeft gras voedsel nodig om goed te kunnen groeien. Vooral stikstof is belangrijk omdat dit voor een sterke bladgroei zorgt. Met twee keer per jaar strooien van gazonmest geef je het gazon voldoende voedingsstoffen die het nodig heeft. Koop gazonmest van een goed merk zodat je een perfect resultaat krijgt. 

Kies een windstille dag om de mest te strooien, als de grond vochtig is en er regen wordt verwacht. 

 

Indien nodig, kun je nu ook de graskanten afsteken zodat je gazon niet over de tegels gaat groeien. Het is tevens weer een mooi gezicht. Blijf onkruid verwijderen, zo loopt het later niet uit de hand. 

  

Veel tuinplezier, en denk eraan om bij felle zon te smeren met factor 50. 

 

Bas illicum. 

  

Weerspreuk mei: 

 

Kamille geur in mei, brengt de zomer dichterbij. 

​

bottom of page