Deze maand in de tuin

September     Herfstmaand

 

In september moeten we nog even hard aan het werk. Er is nog heel wat te doen.

Het is slim om de planten nog wat extra aandacht te geven voordat de winter er weer aankomt.

 

De hagen zijn nu al een tijdje gestopt met groeien. Wil je de hele winter kunnen genieten van een strakke haag, dan is het nu hét moment om deze een goede snoeibeurt te geven.

Ook de buxus, liguster, taxus en de klimop kunnen geschoren worden.

Als je hagen snoeit moet je er voor zorgen dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht tot onderaan de haag komen.

 

Eind september is de ideale tijd om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen, tulpen en krokussen te planten. De plantdiepte is simpel te berekenen.

Plant de bol 3 maal zo diep als de hoogte van de te planten bol. Laat de bolvoet goed contact maken met de aarde zodat deze voor de winter nog nieuwe wortels kan maken.

 

De groei raakt een beetje uit de planten. Verzorg daarom de zomer bloeiende perkplanten, verwijder uitgebloeide bloemen en geef ze wat voedsel om de bloeitijd te verlengen.

 

De klimop, wilde wingerd en de kamperfoelie groeien nog steeds door. Door de top van de ranken af te knippen beperk je de groei van deze planten.

 

Het gazon.

Het gras groeit nog steeds door en moet nog regelmatig worden gemaaid. Kale plekken kun je nog steeds bij zaaien. De bodem is nog voldoende warm.

Afgevallen bladeren regelmatig verwijderen van het gazon. Het mos dat tussen het gras groeit regelmatig verwijderen met de verticuteerhark.

 

Onkruid in je tuin.

 

Wat is onkruid. Dit zijn alle planten die op een plaats groeien waar ze niet horen en daarom ongewenst zijn. Ze brengen de gewenste tuinplanten schade toe doordat zij hun voedsel en licht ontnemen.

Liefhebbers van een ecologische tuin zullen zich echter veel minder of niet storen aan onkruiden. Zij ervaren veel van deze planten als gunstig omdat zij b.v. vlinders aantrekken. Er zijn in Nederland meer dan 1200 wilde plantensoorten en daar zijn er meer dan 100 soorten die regelmatig in onze tuinen opduiken. Er zijn ongeveer 12 soorten die we als het meest vervelend ervaren. Enkele veel voorkomende soorten zijn zevenblad, heermoes, hagewinde, klaver, brandnetel, paardenbloem, kleefkruid, vogelmuur, varkensgras en zuring.

 

Om deze kwijt te raken heb je een zeer lange adem nodig. Maar door ze te blijven bestrijden maak je kans ze kwijt te raken. Door ze telkens met de schoffel te lijf te gaan zullen de wortels met de energievoorraad uiteindelijk uitgeput raken en verdwijnen.

Het is ook mogelijk om er mee te leren leven. Wat onkruid is voor de één is blijdschap voor de ander. Veel onkruiden maken deel uit van onze inheemse flora. Dat is daarom de reden waarom het zo moeilijk is om onkruid definitief te verwijderen uit je tuin.

 

 

Weerspreuk september.

 

Is ‘t met september heerlijk weer de herfst zal mooi zijn evenzeer.

 

 

Bas Illicum.