Deze maand in de tuin

Juni rozenmaand.

 

De kat van de buren.

 

In Nederland houden veel mensen van katten maar zij houden niet van de kat van de buren. Die doet namelijk altijd zijn behoefte in jouw tuin. Je loopt gevaar in de tuin als de kat op bezoek is geweest. Via hun ontlasting kunnen ze parasieten verspreiden en dat kan vervelende gevolgen hebben.

 

Maar er zijn planten die je helpen om de katten-overlast te beperken. Sommige planten verspreiden een geur die katten niet prettig vinden en houden dus de katten op afstand.

 

Lavendel is een plant die katten niet fijn vinden ruiken. Plant dus verschillende soorten en juist op die plaatsen die katten bezoeken. Andere planten die helpen zijn rozemarijn - bieslook - citroenmelisse en kattenschrik. Het kan ook zijn dat de kat van de buren jouw tuin gebruikt om op een zonnig plekje een dutje te doen, laat hem dan met rust, de buren hebben waarschijnlijk een kattenbak.

 

Het is nu juni en de ijsheiligen zijn officieel voorbij. Dit is hét moment om te beginnen om jonge planten buiten te zetten.

Wat zijn IJsheiligen ?

Dit is een van de oudste en bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten dateren uit het jaar 1000. De heilige St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vierden hun naamdagen op de achtereenvolgende dagen 11, 12, 13 en 14 mei.

Na half mei neemt de kans op nachtvorst af en deze periode markeert de overgang naar meer zomers weer.

 

Stokrozen.

 

Dit zijn dankbare en vooral prachtige zomerbloeiers. De Latijnse naam is Alcea. In het Frans klinkt het wat mooier namelijk Rose á batons.

Ze bloeien van juni tot oktober. Tijdens de bloei trekken ze veel insecten aan, speciaal hommels. Als de bloem is uitgebloeid lijken de zaaddozen op “kaasjes“. Dat is niet zo gek want de stokrozen behoren tot de kaasjeskruidfamilie. De kaasjes vallen in het najaar uit elkaar en de zaden worden door de wind in het rond geblazen. Deze zaden kunnen het volgend jaar gemakkelijk weer ontkiemen.

 

Bemesten, onderhouden en verzorgen van rozen in juni.

 

De rozen vormen knoppen, een enkele vroege soort geeft al bloemen.

Om de roos goed te laten groeien moet hij worden bemest.

Belangrijk is het dat deze mest sporenelementen bevat en magnesium mag ook niet ontbreken. Bij het tuincentrum kan je speciale rozenmest kopen, hierin zitten deze sporenelementen. Gewone mest is dus voor rozen niet toereikend.

Zodra de rozen gaan bloeien is het belangrijk dat de uitgebloeide rozen worden weggeknipt. Dit noemt men ook wel zomersnoei. De steel wordt dan afgeknipt boven het bovenste vijftallige blad. De roos zal uit het oog van de bladsteel nieuwe bloei geven. Ook bij lei - of klimrozen worden uitgebloeide bloemen weggeknipt. Daarbij wordt de bloeitak tot op twee á drie ogen teruggesnoeid.

 

Hagen snoeien.

 

Het beste is om hagen te snoeien voor de langste dag ( 21 juni ) dan is de sterke voorjaars-groei er uit en hoef je nog maar één keer in de herfst te snoeien.

Planten en struiken krijgen na de langste dag een nieuwe groei-impuls.

In juni kunnen voorjaarsbloeiende struiken worden gesnoeid. Deze bloeien namelijk op het oude hout.

Een goed geheugensteuntje is het volgende : alle struiken die hun hoofdbloei hebben voor 1 juli vallen onder de voorjaarsbloeiers. Dit zijn b.v. Jasmijn en Weigela.

Deze kunnen dus worden gesnoeid in juni.

 

Sierkersen.

 

De prunussen bloeien op het oude hout en worden altijd na de bloei gesnoeid. De sapstroom is dan inmiddels tot rust gekomen. Een aantal heesters vormen een uitzondering en worden zo goed als niet gesnoeid, dit zijn o.a. Beverboom (Magnolia ) schijnhazelaar ( Corylopsis ) en de toverhazelaar ( Hamamelis ).

Bij een sering neemt de bloemknopvorming meerder jaren in beslag. Als je elk jaar deze struik snoeit zou dit de bloemknopvorming kunnen belemmeren. Dit geldt ook voor de gouden regen. Daarom is het raadzaam om deze struiken om de paar jaar te snoeien. Een enkele tak die storend is mag je wel wegnemen.

 

Vanuit Groot - Brittannië is een nieuwe trend overgewaaid.

De Chelsea chop.

De Chelsea chop is een nieuwe snoei methode waarmee je de bloeiperiode van veel vaste planten verlengt.

Door de planten terug te knippen vertraag je de bloei een aantal weken. Vaste planten die in juli beginnen te bloeien kun je voor een deel terug knippen. Dit teruggeknipt deel bloeit dan pas een paar weken later, zo geniet je veel langer van de bloemen.

Hoe doe je dit ?

Gebruik altijd een schone snoeischaar zo voorkom je ziektes. Een manier is om alle stengels met een derde tot de helft terug te knippen. Knip niet alles af maar snoei de stengels in de plant hier en daar er uit. Knip de stengels schuin af net boven een bladknop. Je kan dit doen bij b.v. duizendblad - asters - klokjesbloem ( Campanula ) - zonnehoed - Phlox en kattenkruid.

 

Bij de hemelsleutel ( sedum ) heb ik goede ervaring om de plant in zijn geheel af te knippen. Dit staat even raar maar na anderhalve tot twee weken gaat de plant zich herstellen. Het voordeel is dat de stelen dikker worden waardoor hij later niet zo uiteen valt, de stelen zijn sterker en staan dan meer rechtop.

 

Tot slot nog de spreuk van de maand.

 

Gaat juni goed voorbij, dan is men in juli nog blij.

 

Bas Ilicum.

Opvallende bijzondere bomen in het Munnikepark te Zwijndrecht in mei

 

Mei is de maand van de Malussen. Ze staan er in diverse soorten:

rode bladeren met rode bloemen, groene blaadjes met veel witte

en rose bloemen.

De bekendste is de Malus Red Sentinel met een rose bloem, maar

wat belangrijker is: de rode appeltjes in de herfst. Een reden te meer

om eens rond te lopen en in het najaar te ontdekken, dat er ook

minuscuul kleine gele appeltjes zijn.

 

De drie verschillende Judasbomen bloeien in het rose op het kale hout, dat wil zeggen, dat er nog geen bladeren aan de boom zitten. Deze komen later.

 

Vanaf half mei bloeit de Davidia, beter bekend bij de wandelaar als de “zakdoekjes of vaantjesboom. De bloem is een klein zwart knopje te midden van enkele grote witte schutbladeren. Een prachtige boom. De onderbeplanting is in goede harmonie met de boom: blauwe Vinca ( maagdenpalm) en de hoge bloembollen Camassia.

 

Meer blauw geven de Irissen Germanica – ook een echte mei bloeier.

 

De meidoorns laten hun witte bloemtakken hangen over een kleine groep seringen, ook weer in verschillende kleuren en grootte.

 

Tussen de zilvergrijze Ezelsoor (Stachys) zijn nog tientallen “zwarte Tulpen” opgekomen.

 

Esdoorns en enkele eiken beginnen nu ook te bloeien met lichtgroene bloemtrosjes.

 

Kijk omhoog om alles te zien ontwaken. Iedereen is van harte welkom.

 

U kunt ons vinden aan het Develpad 169 3335 AR Zwijndrecht

 

MALUS.jpg

klik op de foto voor vergoting