​​
Maart, lentemaand
De maand maart is genoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Het is tevens de eerste maand van de meteorologische lente.
De geboortesteen van maart is de aquamarijn. De letterlijke betekenis hiervan is water van de zee, refererend aan haar groenblauwe kleur. In vroeger tijden werd de aquamarijn gebruikt als talisman tijdens reizen over rivieren en zeeën, en zou beschermen tegen de verdrinkingsdood. De aquamarijn helpt energetische blokkades opheffen en zorgt voor een goede doorstroming van energie.
Na een paar koude weken is de temperatuur voor enkele dagen wat beter geworden. De meeste mensen waren wel klaar met de kou. Na die aangename dagen was de zon weer even verdwenen en is de regen weer aanwezig. Maar de voorspellingen dat we meer zon mogen verwachten is zeer welkom.
Ik durf niet helemaal enthousiast te worden over het mooie weer, want je weet het maar nooit met het wisselvallige weer in Nederland.
Maar in de tuin werken wordt steeds aangenamer en we kunnen alvast het tuingereedschap tevoorschijn halen.
Snoeien
Voordat we gaan snoeien zijn er wat snoeitips.
-
Snoei niet op het verkeerde moment!
De meeste planten snoei je in de winter, wanneer ze in rust zijn.
Uitzonderingen zijn kersen en fruitbomen.
De druif mag je alleen in december/januari snoeien.
Dit geldt ook voor de esdoorn en de berk.
-
Te veel snoeien!
Als je te veel takken of blad in één keer wegneemt, kan de plant of struik in shock raken. Snoei in ieder geval maximaal een vijfde van het totaal weg.
-
Juiste plek snoeien!
Als je bv. een hortensia snoeit zie je het nieuwe blad al zitten. Knip altijd enkele centimeters boven zo’n knop. Maar pas op snoei ook niet te dicht boven de knop.
-
Scherp en schoon gereedschap!
Gebruik schoon snoeigereedschap. Met een scherpe snoeischaar maak je een mooie wond die snel zal genezen. Door je gereedschap schoon te houden voorkom je ziektes. Laat indien nodig je gereedschap slijpen.
-
Knip takken schuin af!
Snoei takken schuin af zodat er geen regenwater op de wond kan blijven staan maar er af zal lopen.
Wat kan je nu snoeien
De kronkelwilg is een gewilde boom, is makkelijk, decoratief en geschikt voor zowel de grote als de kleine tuin. De wilg van nu is meestal klein en is veredeld op een onderstam. De kronkelwilg mag ieder jaar flink teruggesnoeid worden. Hierdoor blijven de fraaie kronkels aanwezig.
De laurierkers is een heel gemakkelijke struik. Hij kan in de schaduw en in de zon staan. Hij laat zijn blad niet vallen in de winter en is dus een mooie vulling in de kale wintertuin. Hij bloeit in mei met crème-witte bloemen.
Snoeien kan bij de laurierkers het hele jaar door . In het voorjaar kan je hem modelleren zodat hij niet te groot wordt. Is hij echt veel te groot dan kan je hem tot 50 cm boven de grond afzagen. In de loop van het jaar zal hij opnieuw uitlopen en het jaar daarop zal hij zijn uitgegroeid tot een kleine struik.
De bladhoudende glansmispel “Red Robin “ ( Photinia ) met vuurrood blad in het voorjaar, kleurt in het groeiseizoen langzaam naar groen. Je snoeit hem 2 X per jaar. Hoofdsnoei in maart en vormsnoei in augustus.
Forsythia ( chineesklokje ) snoei je niet in de winter maar in mei wanneer de laatste bloemen verwelkt zijn. Deze struik bloeit op tweejarig hout, dus knip alleen de oudste bloem takken er altijd voor juni uit. De hoofdbloei van de Forsythia is maart/april, maar het kan ook gebeuren dat hij al in februari in de bloei kan komen.
Andere planten die je het best in maart kunt snoeien zijn:
Hibiscus ( chinese roos )
Hortensia
Jasmijn
Lavendel
Pluimhortensia
Rozen
Spirea
Sneeuwbal ( Viburnum )
Toverhazelaar
Vlinderstruik
Zomerheide
​
Geef na het snoeien wat meststof
Wat kan je verder doen in maart?
Plant deze maand nog struiken, haagplanten en bomen uit de volle grond.
Maart is ook de maand voor het opruimen van de tuin, verwijder afgevallen blad uit de borders en knip dode plantendelen af.
Maart/April is dé periode om de tuin te bemesten.
Haal ongewenst onkruid weg. Het onkruid onthoud de jonge planten van licht en vocht.
Plant wat viooltjes voor een vrolijke sfeer in je tuin.
Hang de vorig jaar schoongemaakte nestkastjes weer op, ook de vogels worden weer actief.
Het gazon
Na de winter is het gazon minder mooi dus is het tijd voor een opknapbeurt. Verticuteer het gras.
Na de winter is de grasmat erg dicht door dood gras en mos. Verticuteren stimuleert de wortelgroei en er komt lucht in de bodem. Kies voor een droge dag om dit te doen.
Verzorg het gazon met voldoende voedsel in de vorm van mest. Een goede bemesting bereik je met Gazon Pur van het merk DCM. Hieraan is extra magnesium toegevoegd voor een diepgroene kleur van de grasmat.
Zo te zien hoeven we niet stil te zitten, ga lekker aan de slag!
Bas Illicum.
Weerspreuk van maart.
​
Geeft maart al veel gedonder, dan is een witte Paas geen wonder.
​