Deze maand in de tuin

Juli -   hooimaand of oogstmaand.

 

Het is juli, hartje zomer en de bloemen kleuren prachtig en geuren lekker.  Juli is gemiddeld de warmste maand van het jaar en de planten en struiken hebben deze tijd dorst.

 

Als je water geeft is het verstandig om ‘s morgens vroeg of ‘s avonds te sproeien.

Als je overdag sproeit zal het water snel verdampen en heeft het weinig nut, dus is het ook nog eens zonde van je werk en het water.

Planten met een groot blad moet je extra water geven. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de wortels die er onder zitten.

 

Bemest je gazon maandelijks zodat je grasmat mooi blijft.

Doe dit bij voorkeur voor een regenbui zodat de mest goed kan inwerken in de bodem.

 

Rozen.

Ze groeien op dit moment geweldig en je ziet ontelbare bloemen. In de zomermaanden kun je het best de uitgebloeide rozen afknippen.

Knip de uitgebloeide roos af tot boven het eerst blad met 5 blaadjes.

Op deze manier verleng je de bloei doordat de roos zich kan richten op nieuwe scheuten in plaats van het vormen van bottels.

Luizen op je rozen is vervelend, je ziet het aan de groene luisjes en de gekrulde blaadjes.

Je kunt met een harde straal van de tuinslang de luizen proberen weg te spuiten. Ander middel is om een mengsel te maken van spiritus en groene zeep.

Gebruik een oude handsprayer en spuit de roos daarmee in, meestal zijn de luizen dan binnen enkele dagen verdwenen. Zo niet dan nogmaals herhalen.

 

Snoeien.

Je kunt de haagbeuk, berk en de Esdoorn nu snoeien als ze helemaal in blad staan.

Een beukenhaag of haagbeuk is een mooie groene tuinafscheiding.

Het verschil tussen de beukenhaag ( Fagus Sylvatica ) en de haagbeuk ( Carpinus Betulus ) is dat de beukenhaag zijn blad houdt in de winter en de haagbeuk zijn blad verliest.

De Fagus Sylvatica blijft overigens niet groen zijn bladeren verkleuren in de winter van groen naar bruin.

 

Esdoorn. De Japanse Esdoorn is een lust om naar te kijken. De prachtig gevormde bladeren en de veranderende kleuren door de seizoenen heen maakt de Japanse Esdoorn af.

De Acer palmatum is erg populair. Dit type Esdoorn blijft vrij compact.

Wil je een flinke boom hebben dan is de Acer Platanoides een goede keus die wordt wel 30 meter hoog.

 

Klimop.  Je kunt hem in bedwang houden door regelmatig te snoeien.

Klimop of Hedera is een zelf hechtende snel groeiende  klimplant die zichzelf hecht. Je hoeft hem niet te ondersteunen. Hij klimt snel omhoog langs een muur of schutting. De klimop is wintergroen en zorgt daardoor het hele jaar voor kleur in de tuin. Als je hem door een metalen rek vlecht heb je in een paar weken een groene schutting. 

Wel regelmatig de uitlopers verwijderen zodat hij zijn  energie in de bestaande takken kan steken. Een bekende soort is de Hedera helix.

Als je niet zo lang kunt wachten is er ook een mogelijkheid om binnen een dag een groene schutting te creëren. Je koopt dan een kant en klare haag die door de kweker in een bak van 120 x 20 cm is opgekweekt. De hoogte van deze haag is 180 cm. Om de groene schutting overeind te houden is de Hedera door een metalen rek gevlochten. Zet 2 palen in de grond en plaats de kant en klare haag hiertussen. Plaats enkele bevestigingsbeugels om het geheel aan de palen te bevestigen en je hebt heel snel een groene haag.

 

De border.

Het is nu echt zomer en alles groeit en bloeit. Ook de mooie Hydrangea Arborescens ook wel bekend als de Hortensia Annabelle.

Die staat in bloei met prachtige grote bloemschermen die wel een diameter van 25cm kunnen bereiken. Hij wordt ongeveer 120 - 140 cm hoog. Deze bloemen hebben beslist ondersteuning nodig want bij een flinke regenbui valt de Annabelle vaak uit elkaar.

Vrouwenmantel. ( Alchemilla )

Dit is een gemakkelijke plant die het altijd doet. Als het heeft geregend zie je op de bladeren de regendruppels als parels op de bladeren liggen. Hij heeft een frisgroen blad en daaruit groeien de bloemstelen.

Op een bepaald moment worden de bloemstelen te zwaar en zullen ze ombuigen en plat gaan liggen.

Knip je na de langste dag ( 21 juni ) de vrouwenmantel af dan krijg je weer fris nieuw blad terug ook zal hij weer gaan bloeien.

Het is een rigoureus werkje maar je moet even doorzetten.  Knip de plant in zijn geheel tot 5 cm boven de grond af. Hij ziet er dan even niet meer uit maar je zal zien dat hij na een paar weken weer frisgroen blad geeft en hij gaat ook weer bloeien.

 

Het advies voor alle snoeiwerkzaamheden is niet snoeien bij temperaturen boven 30 graden Celsius of warmer.

 

 

Spreuk van de maand:

 

Met een zonnige dag en een vochtige nacht staat al wat bloeit in volle pracht.

 

 

Bas Illicum

Juni – Juli in het Arboretum Munnike Park

Een koud en vochtig voorjaar beloofde in het begin van 2021 niet veel goeds. De natuur liep wel drie weken achter vergeleken met het vorige jaar. Maar na de regen kwam in juni de zomermaand met veel warmte en heel veel zon. Er was zelfs een tropische dag op 17 juni.

De bomen in het arboretum staan vol met knoppen die op springen staan met kleuren in vele tinten groen. Heel opvallend is nu de tulpenboom Liriodendron tulipifera met zijn geel / groene bloemen. Deze bloemen lijken niet zozeer op een tulp; het blad heeft echter een tulpvorm. Twee tegelijkertijd geplante kornoeljes Cornus nuttallii bloeien verschillend: de een wit en de ander crèmekleurig. De bloeiwijze van de tamme kastanjes Castanea sativa - Albovariegata - Aspleniifolia en de Glabra zijn hetzelfde – lange dunne geurende katjes 8-13 cm lang. Het verschil zit in de bladvorm en bladkleur. De groen / witte valt nu speciaal op.

Dan is er in juni / juli de blikvanger van het park het ROSARIUM, een keur van geur en kleur.

De rozenboog bevat twee soorten rozen, eenmaal bloeiende rozen – zij geven later botteltjes en de doorbloeiende soorten, waarvan de Westerland ( oranje ) het rijkst bloeit en de Compassion het meest geurt.

Het assortiment is veelomvattend:

Engelse (Graham Thomas en Queen Elizabeth );

Duitse - ( Duftwolke , Schneewittchen );

Franse - ( Peace , Bonica ).

De kleuren van de rozen zijn zeer divers – van wit tot donkerrood. Ook de vormen zijn goed te onderscheiden. Een grote gevulde bloem, een enkele bloem per steel tot kleine trosjes aan één tak.

Een van de sterkste en gezondste is de roze trosroos Bonica. Een wandeling door het rosarium doet je wegdromen bij de Leonardo Da Vinci ( grootbloemige roze roos ) en op de tonen van de paarse trosroos Rhapsody in Blue.

Langs alle bruggetjes groeien klimrozen. De geurende en sterke roze Bantry Bay doet het heel goed. Het meest opzienbarende is de “witte brug” met zijn overstelpende bloeiende “Guirlande d’Amour”.

Vele bruidsparen laten zich fotograferen in het park nu er overal rozen bloeien.

rozen 2.jpg
rozen 1.jpg

klik op foto voor vergroting

rozen 4.jpg